Iaurt grecesc versus iaurt normal
Atat iaurtul grecesc, cat si cel normal pot proveni de la aceeasi sursa, dar aroma si continutul nutritional variaza semnificativ.
Iaurt grecesc
Pentru prepararea iaurtului grecesc, laptele este mai intai incalzit, apoi este racit la temperatura dorita de fermentare (42-45° C) inainte de adaugarea culturilor de bacterii lactice.
Amestecul este apoi lasat sa fermenteze pana cand bacteriile cresc si produc acid lactic, iar laptele se coaguleaza pentru a rezulta iaurtul normal.
Pentru a produce iaurt grecesc, iaurtul normal este fortat sa mai elimine zer lichid si lactoza, ducand la un iaurt cu o textura mai groasa.
Prin eliminarea zerului si a excesului de lactoza, iaurtul grecesc pastreaza de doua ori mai multe proteine decat iaurtul obisnuit, insa contine mai putini carbohidrati, zaharuri si sodiu.
Multi oameni folosesc iaurtul grecesc ca inlocuitor de proteine, mai ales daca sunt vegani sau vegetarieni.
In ceea ce priveste numarul de calorii, iaurtul grecesc are 60 de calorii la 100 de grame.
Acestea fiind spuse, iaurtul grecesc va avea mai multa grasime, precum si niveluri mai scazute ale anumitor minerale cheie.
Iaurtul grecesc poate fi folosit ca inlocuitor pentru grasimi la anumite mese, cum ar fi – untul, branza topita sau alte uleiuri.
Gustul unic al iaurtului grecesc inseamna, de asemenea, ca poate fi folosit in feluri de mancare savuroase.
Iaurtul normal
Iaurtul normal permite excesul de lactoza si zer sa fie amestecat, mai degraba decat indepartat, dand iaurtului o consistenta putin mai subtire.
Acesta are o cantitate mai mare de sodiu, zaharuri si carbohidrati.
Iaurtul obisnuit este adesea aromatizat, ceea ce adauga la continutul de zahar si calorii. In ceea ce priveste caloriile, iaurtul normal are aproximativ 95 de calorii la 100 de grame.
Iaurtul este folosit, in mod normal, ca agent de ingrosare a smoothie-urilor si shake-urilor de fructe, precum si la salate sau sosuri.
>> Daca ti-a placut articolul, iti recomandam - Iaurtul inghetat, un desert sarac in calorii! Care sunt beneficiile pentru sanatate?
Sursa foto: pexels.com