Fibrele reusesc sa mentina sanatatea inimii si a intestinelor, contribuie la scaderea colesterolului si imbunatateasc digestia, astfel ca nu te vei contrunta prea des cu probleme de constipatie. In plus, nu au niciun efect asupra nivelului de zahar din sange- sunt considerate carbohidrati fara indice glicemic.
Pentru o dieta sanatoasa trebuie sa consumi in fiecare zi 50g de fibre. Totusi, daca nu reusesti sa faci acest lucru, tot esti obligat sa consumi macar un minim de 25-25 de grame de fibre. Printre alimentele favorite trebuie sa integrezi si fructe, cereale integrale sau legume.
Iata cateva solutii:
1. Integreaza in alimentatia ta zilnica alimente care contin fibre solubile precum urmatoarele: fasole, mazare, ovaz, orz, seminte de in, fructe ca: mere, portocale sau legume (morcovi)
2. Integreaza in meniul zilnic alimente ce contin fibre insolubile precum: paine sau paste din cereale integrale, tarate de porumb si legume ca: fasole verde, conopida sau cartofi.
S-ar putea sa nu iti placa neaparat textura lor, insa aceasta contine chiar fibrele de care ai nevoie. Chiar si fructele ar trebui mancate cu coaja pentru a consuma mai multe fibre. La fel, legumele iti aduc un aport considerabil de fibre. Ce alegi, precum si felul in care le pregatesti si le consumi au de asemenea importanta!
Atentie! Sucul de fructe sau legume NU contine fibre! Mai degraba mananci un mar crud , cu tot cu coaja, bine spalat.
In plus, o salata in care ai pus o salata verde contine cam 1 gram de fibre, pe cand o ceasca de varza alba fiarta contine 4 grame de fibre. Deci… Atentie la ce si cum mananci!