Cantitatea recomandata de potasiu este de aproximativ 4,7 grame/zi. Cu toate acestea, majoritatea barbatilor consuma doar 3 grame, iar femeile chiar mai putin - 2,5 grame, in medie. Datorita naturii esentiale a acestui mineral, o deficienta va aduce, in timp, efecte negative sanatatii.
Este important sa mentii un nivel constant de potasiu deoarece atat deficitul, cat si excesul pot duce la hipopotasemie si, respectiv, la hiperkaliemie, fiecare dintre acestea provocand o serie de efecte secundare neplacute, inclusiv dureri de stomac, crampe musculare sau batai neregulate ale inimii.
Vom face in continuare o lista cu alimentele bogate in potasiu:
- Cartofi dulci
Un singur cartof dulce de dimensiune mare contine aproape 25% din recomandarea zilnica, fiind o alegere excelenta pentru stimularea sanatatii inimii. In plus, este o sursa de betacaroten si vitamina C, care poate sa stimuleze sistemul imunitar si sa repare daunele vaselor de sange si ale arterelor.
- Somon
Consumul de somon a fost asociat cu o functionare mai buna a sistemului imunitar, o scadere a tensiunii arteriale si o inflamatie mai redusa in tot corpul.
- Banane
O banana ofera aproximativ 15% din cantitatea de potasiu recomandata pentru o zi.
- Ciuperci
O ceasca de ciuperci taiate contine 12% din cantitatea de potasiu recomandata pentru o zi. Consumul de ciuperci ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la scaderea nivelului de stres oxidativ.
- Ton
Tonul ofera mai mult de 10% din cantitatea de potasiu de care ai nevoie in fiecare zi.
- Lapte
Multe persoane uita ca laptele contine un nivel semnificativ de potasiu; aproximativ 10% din cantitatea de potasiu recomandata intr-o zi se regaseste intr-un singur pahar.
Alte surse de potasiu sunt: avocado, linte, fasole , iaurt, rodie etc.
Sursa foto: pexels.com