Ceapa este acel aliment pe care il poti folosi la o gama variata de feluri de mancare si care da savoare oricarei mese. Desigur, nu tuturor le place ceapa pentru ca gustul sau este atat de puternic si specific incat nu exista decat doua variante: iti place sau nu.
Cum gusturile se mai schimba pe parcursul vietii si ajungem sa consumam chiar si alimente despre care n-am fi crezut ca ne plac, se prea poate ca celor care inca nu sunt foarte incantati de gustul cepei sa le vina pofta pe parcurs. De ce ar fi acesta un lucru bun? Pentru ca ceapa este un aliment foarte sanatos, de ale carei beneficii pentru sanatate ar trebui sa se bucura oricine.
Este bogata in nutrienti
O ceapa de dimensiuni medii are aproximativ 44 de calorii dar furnizeaza o cantitate considerabila de vitamine, minerale si fibre. Ceapa este bogata in mod deosebit in vitamin C, un nutrient care regleaza sistemul imunitar, productia de collagen si ajuta la repararea tesuturilor si absorbtia fierului.
Vitamina C este de asemenea un puternic antioxidant, protejand celulele de actiunea daunatoare a radicalilor liberi. Ceapa este de asemenea bogata in vitamin B, incluzand vitamin B9 si B6, care joaca un rol important in metabolism, in producerea de celule rosii si in functionarea celulelor nervoase. Este si o importanta sursa de potasiu, o substanta mineral la nivelul careia multi oameni au carente.
Are proprietati antibacteriene
Ceapa poate impiedica actiunea bacteriilor periculoase precum e.coli, pseudomonas aeruginosa, stafilococul auriu sau bacillus cereus. Practic prin quercetin, substanta continuta de ceapa, sunt atacati peretii celulei si membrana acestor bacterii, ducand la diminuarea numarului lor.
Studiile releva ca quercetinul extras si membrana colorata a cepei ajuta de asemenea la stoparea actiunii unor bacterii precum helicobacter pylori sau stafilococul auriu. Helicobacter pylori este o bacterie asociata adesea cu ulcerul la stomac si anumite tipuri de cancer digestiv.
Este usor de introdus in dieta
Pe cat de sanatoasa, pea tat de gustoasa si usor de introdus in dieta. Ceapa poate fi preparata intr-o multime de feluri: caramelizata, in tigaie, in combinatie cu oua – de exemplu in omleta; se poate manca si cu paste ori cu carne de pui si tofu. Salatele de orice fel contin adesea ceapa proaspata, mai ales in perioada verii.
Ajuta la cresterea densitatii osoase
Sanatatea sistemului osos este mentinuta si prin consumul regulat de ceapa. Un studiu avand ca subiecti femeile adulte la menopauza arata faptul ca prin consumul a 100 de ml de suc de ceapa pe zi, timp de 8 saptamani, subiectii si-au imbunatatit densitatea minerala osoasa.
Mai mult de atat, un alt studio releva faptul ca femeile in varsta care consuma in mod frecvent ceapa prezinta cu 20% mai putin riscul de a face o fractura de sold, de exemplu. Se crede ca ceapa creste nivelul antioxidantilor si ajuta la preventia osteoporozei crescand densitatea osoasa.