Iaurtul probiotic
Iaurtul probiotic aduce numeroase beneficii sanatatii. Un studiu desfasurat la Universitatea din California a aratat ca persoanele care mananca doua cani de iaurt pe zi sunt mai putin afectate de raceli, cu conditia ca iaurtul sa fie produs cu ajutorul culturilor vii de bacterii. Se pare ca acest aliment atat de simplu ajuta si in cazul alergiilor, simptomele acestora fiind ameliorate de consumul de iaurt. Aceste beneficii se datoreaza bacteriilor prietenoase din iaurt, care sustin sistemul imunitar in lupta cu factorii patogeni si alergeni.
Usturoiul
Datorita proprietatilor sale antibiotice si antiinflamatoare, usturoiul este folosit in mod traditional pentru prevenirea bolilor si infectiilor. Cercetarile arata insa ca acesta poate reduce nivelul colesterolului si chiar preveni formarea cheagurilor de sange.
Pentru cele mai bun rezultate, usturoiul trebuie consumat proaspat, nu gatit, iar respiratia neplacuta poate fi ameliorata mancand patrunjel proaspat.
Ceapa
Ceapa are puternice proprietati antiseptice si antibiotice, ceea ce o face extrem de utila in prevenirea bolilor si infectiilor. Ceapa ajuta si la eliminarea toxinelor din organism. Inca din Antichitate, ceapa era utilizata de medici ca diuretic, cicatrizant si tratament pentru pneumonie. Desi de obicei asociem ceapa alba sau galbena cu proprietatile benefice pentru imunitate, nu trebuie neglijata la acest capitol nici ceapa verde.
Lintea
O singura cana de linte gatita contine 17g de proteine, 8g de fibre (aproape o treime din doza zilnica recomandata), peste 35% din necesarul zilnic de fier si potasiu si 175% din doza zilnica recomandata de vitamina B – nutrient esential pentru mentinerea sanatatii prin rolul sau in productia de celule noi.
Pestele gras
Pestele gras precum macroul, somonul si heringul sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali Omega-3 care aduc multe beneficii pentru sanatate, inclusiv intarirea sistemului imunitar. Acizii grasi Omega-3 regleaza activitatea globulelor albe, iar seleniul din pestele gras stimuleaza productia de anticorpi.
Pentru cele mai bune rezultate, pestele trebuie gatit la cuptor sau in abur. Evitati pestele prajit si pane.
Ciupercile shiitake
O alternativa mai exotica, dar extrem de potenta, pentru protejarea imunitatii sunt ciupercile shiitake. Le gasim din ce in ce mai des pe rafturile supermarketurilor si printre ingredientele suplimentelor alimentare dedicate sistemului imunitar. Substantele active pe care le contin aceste ciuperci stimuleaza productia de interferon, care, la randul sau, ajuta organismul in lupta impotriva infectiilor virale.
Stridiile
Iata si o veste buna pentru iubitorii fructelor de mare: stridiile sunt o alegere foarte sanatoasa. O singura stridie ofera aproape in procent de 100% doza zilnica recomandata de zinc, element esential pentru un sistem imunitar sanatos si pentru mentinerea si repararea tesuturilor musculare. De asemenea, stridiile sunt bogate in proteine, au putine calorii si contin vitamine si minerale importante, precum vitamina C, vitamina B12, fier si seleniu.