Daca vrei sa mananci sanatos, nu inseamna ca nu iti poti permite ca, din cand in cand, sa dai comanda de pizza ta preferata. In fond, pasul esential in acest sens este sa consumi mai ales produse derivate din plante - legume, fructe, cereale integrale si leguminoase (fasolea, mazarea, lintea), evitand sa mananci alimente foarte prelucrate.
Iata cateva ponturi utile pentru a reusi sa iti formezi o conduita alimentara sanatoasa:
1. Diversifica-ti alimentatia
Nu toate substantele nutritive din alimentele care contribuie la mentinerea unei stari de sanatate au fost identificate, deci o alimentatie variata te va ajuta sa iti asiguri o diversitate de ingrediente benefice pentru combaterea diferitelor boli. In plus, acest lucru iti ofera multiple posibilitati de alegere, atunci cand vine vorba despre crearea meselor tale.
2. Mai putin este mai bine
Sigur, poti manca oricat de mult spanac si broccoli iti doresti, daca aceste legume se numara printre preferatele tale, dar in ceea ce priveste alimentele cu un continut caloric crescut, portiile ar trebui sa fie cat mai mici. Daca iei masa la restautarant, evita sa comanzi portii extra si imparte aperitivul care ti se cuvinte si cu ceilalti prieteni de la masa. Majoritatea produselor ambalalate, specifica pe eticheta numarul de persoane care pot servi respectivul produs, deci daca gatesti doar pentru tine, ai grija sa nu mananci mai mult de o portie.
3. Mananca cereale integrale
Daca esti adeptul mic-dejunurilor rapide, atunci nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie cerealele integrale, cum ar fi ovazul, graul intreg si orzul. Cerealele integrale sunt mult mai sanatoase decat celelalte pentru ca pastreaza taratele si germenii si astfel, cea mai mare parte a nutrientilor si fibrelor se pastreaza.
4. Nu te ingrijora in ceea ce priveste colesterolul
Multi experti in nutritie nu mai impun limite in ceea ce priveste colesterolul provenit din carne sau din produse animale derivate (oua, creveti). Cel de care trebuie sa te feresti este colesterolul rau, asa cum mai este numit si care exista in alimentele procesate, in uleiurile partial hidrogenate si in general a produselor care contin grasimi saturate.
5. Limiteaza consumul de carbohidrati rafinati
Carbohidratii rafinati care se gasesc in painea alba, in pastele obisnuite dar si in alte tipuri de produse din comert contin o cantitate redusa de fibre dietetice si prea putine substante nutritive. Pe rafturile magazinelor, vei gasi foarte multe tipuri de faina de grau, numita si faina alba sau rafinata - aceasta este una dintre cele mai nocive alimente pentru sanatate deci trebuie evitate.
De asemenea, limiteaza consumul de alimente cu adaos de zahar, cu ar fi sucul si bomboanele. Acestea sunt surse de calorii care contribuie la cresterea in greutate.
Sursa: http://www.youne.com