Sarbatoarea pascala este una de o importanta deosebita pentru credinciosii de pretutindeni. Este o perioada in care fiecare incearca sa fie mai bun, sa acorde mai multa atentie nevoilor celor din jur si sa se impace cu trecutul pentru un prezent mai luminos.
In ciuda incarcaturii religioase deosebite pe care o are aceasta sarbatoare, obiceiurile si traditiile existente in spatiul romanesc, mai ales cele culinare, tind sa nu fie in concordanta cu semnificatia evenimentului. Sacrificarea mieilor si meniul, care contine cu precadere preparate din carne, ii fac pe unii dintre noi sa se gandeasca de doua ori inainte de a face o trecere atat de brusca dinspre postul Pastelui spre masa copioasa din ziua de inviere.
Desi la o prima vedere nu ai fi tentat sa crezi acest lucru, exista o varietate de preparate pe care le poti incerca, eliminand astfel carnea din meniul tau, mai ales prin prisma implicatiilor negative pentru sanatate, dar si ca urmare a principiilor si valorilor personale care pot fi in dezacord cu aceste obiceiuri.
Iata cateva motive pentru a sta departe de carne in aceasta zi deosebita:
Calitatea carnii poate fi indoielnica
Pe fondul meselor copioase, pot aparea adesea indigestii ori probleme cauzate de calitatea carnii pe care o consumam, mai ales in preajma sarbatorilor importante, cand calitatea trece in plan secund, in detrimentul cantitatii.
Daca nu acorzi o atentie sporita, poti consuma carne depozitata in conditii improprii, care iti poate afecta sanatatea. Mai mult, cu ocazia acestei sarbatori, este consumata nu doar carnea, ci si organele, drobul fiind unul dintre preparatele care nu lipsesc de pe masa.
De aceea, inlocuirea carnii cu preparate din soia sau excluderea ei si alegerea unor salate si preparate vegetale, pot fi o idee mai buna.
Excesele alimentare pot fi evitate mai usor
De obicei, excesul alimentar are directa legatura cu cantitatea de carne consumata. Tocmai absenta carnii din dieta pentru o perioada lunga, urmata de consumarea in exces a acesteia intr-un timp scurt, poate determina aparitia unor probleme la nivel digestiv.
Asadar, chiar si in cazul in care nu renunti la carne, este recomandat sa completezi cu fibre, oferite de multitudinea de fructe si legume aflate pe piata in aceasta perioada.
Adopti o atitudine etica
Respectandu-ti principiile, adopti o atitudine etica in ceea ce priveste consumul de carne in general. Pentru fiecare masa ce contine carne, un animal este tinut in conditii improprii si ulterior sacrificat.
Amploarea consumului de carne la nivel mondial a determinat marii producatori sa isi creeze o serie de strategii care implica tratarea inadecvata a animalelor pe durata intregului proces, astfel ca diminuarea consumului nu ar putea avea decat efecte benefice.