Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

O risipa incredibila! Milioane de tone de mancare ajung anual la gunoi!

de la 28 Iul. 2016 Exclusiv
O risipa incredibila! Milioane de tone de mancare ajung anual la gunoi! E greu de crezut, dar aproape o treime din productia mondiala de alimente se pierde. Oamenii cumpara mai mult decat pot manca, isi lasa alimentele sa expire in frigider sau uita de fructele si legumele cumparate cu saptamani in urma (le descopera ulterior transformate in terci).
Tags: risipa alimenteproductie agricolaconsum resurse

Doar in SUA se strang astfel in fiecare an peste 30 de milioane de tone de mancare, care ajung direct la gropile de gunoi. E o adevarata risipa, ale carei dimensiuni devin uriase daca luam in calcul si toate resursele care au fost consumate pentru producerea alimentelor respective.

Risipa incepe de fapt inca inainte ca mancarea sa aiba sansa sa fie consumata. In tarile mai sarace, de exemplu, din cauza proastei gestionari a sectorului agricol, aproape jumatate din recolta se pierde pe camp sau in timpul transportului si depozitarii.

In tarile dezvoltate, gestionarea este mai eficienta, insa risipa apare la receptia alimentelor (supermarket-urile refuza legumele si fructele care nu indeplinesc anumite standarde estetice), precum si la consumatori – acestia pur si simplu arunca mancarea, pentru ca ceea ce cumpara depaseste cu mult nevoile lor alimentare. Aproape 27% din mancarea comercializata in SUA ajunge la gunoi.

Si, cum spuneam, trebuie luata in calcul si risipa de resurse. Astfel, in SUA se irosesc zilnic miliarde de litri de apa pentru irigatii care se dovedesc ulterior nenecesare, din moment ce mancarea obtinuta prin aceste irigatii se arunca.

Apoi, e vorba si de o risipa de teren: de exemplu, terenul folosit pentru obtinerea carnii si produselor lactate care se arunca in SUA insumeaza 8,3 milioane de hectare si grav este ca acest teren rezulta prin defrisari in tari ca Brazilia, unde padurea amazoniana este sacrificata pentru a face loc pasunilor.

Adaugam si faptul ca 10% din emisiile de gaze cu efect de sera provin din procesele de productie ale unor alimente care nu vor fi niciodata consumate si putem sa ne facem o idee foarte clara despre consecintele acestei risipe.

Dar consecinta cea mai importanta este alta: achizitia masiva de mancare in tarile bogate, adesea stimulata prin oferte de genul “Platesti un produs, primesti doua”, duce la cresterea preturilor materiilor prime de baza (cereale) pana la valori pe care locuitorii tarilor sarace nu si le mai permit. Piata a devenit cu adevarat globala, astfel ca mancarea cumparata de occidentali doar pentru a fi aruncata inseamna pana la urma mai putin grau sau orez pentru populatiile din tarile Africii sau Asiei, care chiar ar avea mare nevoie de asa ceva.

Iata in continuare un clasament interesant privind risipa de mancare pe continente/regiuni. Cantitatile mentionate includ atat pierderile inainte de consum, inregistrate pe lantul producerii alimentelor (recoltare defectuoasa a cerealelor, pierderi la transport, depozitare improprie), cat si pierderile post-consum (mancarea care se arunca):

1. America de Nord – 295 kg/persoana/an
2. Europa – 280 kg/persoana/an
3. Asia de Est – 240 kg/persoana/an
4. America de Sud - 225 kg/persoana/an
5. Africa de Nord – 215 kg/persoana/an

Cateva cuvinte si despre situatia din Romania. Statisticile arata ca un roman arunca la gunoi cca 100 kg de mancare pe an, mult sub media europeana care este de 180 kg/an. O parte semnificativa din cantitatea de 100 kg provine insa de la restaurante - un restaurant din Romania arunca zilnic la gunoi cateva zeci de kilograme de mancare ramasa in farfuriile clientilor sau in oalele bucatarilor.

Aceasta mancare ar putea ajunge la cantinele pentru saraci sau la fermele de animale, dar asta nu se intampla din motive birocratice. Pentru ca patronii de restaurante sa poata incheia asemenea intelegeri sunt necesare avizele a 5 institutii. Asadar, 5 avize pentru ca mancarea sa nu mai ajunga la cosul de gunoi. E o situatie descurajanta pentru respectivii patroni care prefera ca, in locul bataii de cap, sa plateasca mai mult serviciilor de salubritate.

 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Clic aici si spune parerea ta!

x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice