Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Alimentul viitorului: carnea artificiala!

de la 22 Mai. 2016 Exclusiv
Alimentul viitorului: carnea artificiala! In 2011, oamenii de stiinta au reusit sa obtina carne in laborator, reproducand modul natural in care aceasta se formeaza. Mai e insa drum lung pana cand carnea artificiala va ajunge in rafturile supermarketurilor. Si chiar si atunci, o va cumpara oare cineva? Scepticii spun ca nu. Ei deja i-au gasit acestui nou aliment un nume foarte sugestiv: "franken-food".
Tags: carne artificialaconsum carnemancare sanatoasa

Ideea de carne artificiala nu suna prea bine, dar multi spun ca, foarte curand, vom fi nevoiti sa o luam serios in considerare. Sunt 7 miliarde de oameni pe Pamant, iar pana in 2050 vor fi 9 miliarde. Cu ce se vor hrani acesti oameni? Cu ce va fi satisfacuta cererea din ce in ce mai mare de carne din partea chinezilor, de exemplu, ale caror pretentii alimentare cresc odata cu dezvoltarea economica a tarii lor si cu sporirea nivelului de trai? De unde atata carne?

Agricultura, in speta cresterea animalelor, furnizeaza deja 228 de milioane de tone de carne pe an, dar cantitatea nu e suficienta. Agentia FAO (Food and Agriculture Organization) estimeaza ca nivelul trebuie cel putin dublat pana in 2050 si asta in conditiile in care cresterea animalelor are deja niste efecte foarte nefaste asupra mediului: este responsabila pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de sera, mai mult decat sectorul transporturilor, si implica defrisari masive in vederea transformarii terenului in pasuni.

In acest context, carnea artificiala ar putea fi, cel putin teoretic, o solutie. Dar problemele sunt multe si tin in primul rand de procesul de productie. Nu intram in amanunte de specialitate, vom spune doar ca procedura implica izolarea unor celule stem de la un animal viu si “incurajarea” lor sa se dezvolte sub forma unui muschi, intr-o baie de nutrienti.

Doar ca una e sa produci 100 de grame de astfel de muschi in conditii de laborator, si alta e sa produci mii de tone. E nevoie aici de echipamente speciale si de spatii sterile, care sa previna contaminarea marfii cu tot felul de bacterii.

In al doilea rand, problemele tin, cum spuneam si in introducere, de reactia pietei. Un chestionar din 2005 al Comisiei Europene arata ca 54% din respondenti au un sentiment de respingere fata de carnea artificiala, nestiind exact cum si din ce se obtine aceasta si banuind ca gustul ei difera de cel al carnii naturale. Si opinia lor pare sa fie destul de indreptatita:

“Carnea naturala este alcatuita din tot felul de tipuri de celule. Nu sunt numai celule musculare, ci si adipocite, celule care stocheaza grasimea si care sunt responsabile pentru gustul specific”, scrie profesorul Brian Ford in cartea sa, “The Future of Food”. ”Pentru mine e clar ca, cel putin in faza de inceput, carnea artificiala va trebui imbogatita cu arome sintetice.”

Una peste alta insa, aceste probleme palesc atunci cand vine vorba de siguranta alimentara a omenirii. Cand risti sa mori de foame, mofturile nu prea isi mai au rostul si, in consecinta, mananci si carne artificiala. Multi nu realizeaza, dar hrana chiar e limitata si, daca n-ar exista preocuparile permanente ale cercetatorilor pentru a gasi noi si noi solutii, siguranta alimentara, inclusiv a cetatenilor din tarile bogate, chiar ar fi amenintata.

Cresterea animalelor, cea clasica, deja nu mai este o solutie pe termen lung si in viitorul apropiat ea ar putea deveni chiar un lux. Animalele sunt niste “aparate” foarte costisitoare de produs hrana: necesita 30% din suprafata de teren agricol a planetei si au un randament scazut, in sensul ca doar 15% din nutrientii pe care ii consuma sunt transformati in carne sau lapte.

In cazul carnii artificiale, acest randament este de 50% si important este ca nutrientii utilizati – aminoacizi, zahar, grasimi – pot fi obtinuti si din alge, nu neaparat din plante special cultivate in acest scop.

Desigur, va fi intotdeauna nevoie de un animal viu, ca sursa pentru celulele stem de la care pleaca intregul proces, dar si aici lucrurile se prezinta destul de roz: cu noua tehnologie, o singura vaca va putea furniza tot atatia hamburgeri cat 1 milion de vaci prin tehnologia clasica. E de asteptat, deci, ca efectivele de animale sa se imputineze, ceea ce va insemna mai mult teren liber si mai putin metan in atmosfera.

Cat despre sentimentul de repingere la adresa carnii artificiale, acesta poate fi contracarat printr-o campanie intensa de marketing. In definitiv, oamenii mananca deja tot felul de mezeluri dubioase sau chestii modificate genetic, fara sa-si faca prea multe griji despre conditiile in care au fost produse. E de presupus, deci, ca un ambalaj atragator si o campanie agresiva de promovare vor fi suficiente pentru a schimba perceptia publicului despre carnea artificiala.

Iar cei care, totusi, nu vor vrea sa puna gura pe asa ceva vor avea cu siguranta la dispozitie si carne naturala, doar ca la niste preturi extrem de piperate. Sau, de ce nu, vor putea opta oricand pentru cealalta solutie – mai ieftina si cu un impact mult mai mic asupra mediului – anume sa devina vegetarieni.

Tu ce parere ai despre carnea artificiala?

 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.88 din 5 - 4 voturi.
Revista GRATUITA
20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa".


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Comentarii

5 comentarii
Clic aici si spune parerea ta!
Truta Marius 2017-01-08 07:04:56
Am lucrat ca asistent la USAMV Bucuresti si o perioada am predat nutritia animala. Prin 2004-2006 am facut cereri in toata lumea de colaborare pe tema producerii carnii din celule stem. Am aflat cu surprindere ca idea mea a fost pusa in practica de olandezul Mark Post in 2008. Eu sunt preocupat din copilarie de schimbarea sursei de carne naturala cu o hrana artificiala care sa duca la desfiintarea zootehniei pentru ca animalele sa scape de chinuri. Mi-a parut rau ca idea mea de a face carne din celule stem a fost dezvoltata de altcineva dar apoi am revenit la ganduri bune zicandu-mi ca e important ca cineva sa faca aceasta carne artificiala pentru a scapa animalele de sacrificare. Am trecut la popularizarea pe plan mondial a lui Mark Post rugand autoritatile sa investeasca multi bani in cercetarile acestui olandez. Eu ii doresc mult succes sperand ca zootehnia va fi desfiintata deoarece e o practica primitiva, plina de cruzime, deci imorala, ineficienta, poluanta! Mult succes ii doresc lui Mark Post! Truta Marius
M.IONESCU 2016-07-21 09:26:07
Eram intr-a VII-a prin 1971, cand profesorul meu de Desen, Desen tehnic si Istoria Artelor ne vorbea deja despre carnea sintetica, obtinuta din petrol! - nu e noutate si DA!, o vom prefera celei expirate, pline de hormoni si altele...!, care ni se ofera spre consum, astzi!
liana 2016-06-28 08:57:33
sunt zeci de fermieri care nu au unde vinde animalele pentru carne si nici laptele sau branza,industriile prostesc populatia cu marfuri din export mai proaste ca ale nostre, daca nu vom intelege asta vom fi distrusi economic si vom manca si carne artificiala sau orez din plastic care deja exista pe piata...
emil 2016-05-25 16:39:18
de foame, vom manca aproape orice !
inclusiv carne clonata !
jhghjf 2016-05-25 11:48:16
Foarte buna! Sa ne inghesuim cu totii la rafturi sa cumparam....
Sa intrebam ficatul daca mai rezista... dar ce conteaza? Senzatia e totul...
Pentru autorul acestui articol:
YOU FIRST!
Mai intai treci tu la diata asta si anunta-ne si pe noi ce rezultat are...
Revista GRATUITA
20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



Revista GRATUITA
20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "20 remedii naturale si retete pentru o inima sanatoasa".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice