Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Munca egal longevitate. Vezi cine poate confirma asta

de la 18 Iun. 2016 Exclusiv
Munca egal longevitate. Vezi cine poate confirma asta O vorba din popor spune ca omul face munca, iar munca il face pe om. In zilele noastre, traiul lipsit de munca este aproape imposibil la orice nivel al societatii. Munca te ajuta sa iti mentii o stare buna de sanatate si sa ramai lucid/a la varste inaintate, iar cercetarile arata ca, cu cat muncesti mai mult, cu atat vei trai mai mult.
Tags: jobviata activamuncaproductivitatepensionaresperanta de viatamedia de viatacalitatea vietiiiris apfel

 

 

In societate, intalnesti cel putin doua categorii de oameni:  cei care muncesc foarte mult si cei care nu muncesc aproape deloc. Munca poate insemna orice activitate productiva, indiferent daca implica numai efort fizic, numai efort intelectual sau pe ambele. Poti fi o persoana muncitoare daca ai o pozitie de inginer, redactor, model, cercetator sau sofer, dar si daca esti pensionar. Insa munca nu este intotdeauna echivalenta cu averea.

De asemenea, intalnesti persoane care petrec foarte multe ore la locul de munca, insa nu au o activitate productiva. In acest caz, nu putem vorbi despre munca, ci despre petrecerea timpului intr-un spatiu organizat, in care o persoana este remunerata pentru a-si face prezenta.

Daca iti place sa muncesti, insa uneori ai vrea sa ai mult mai mult timp liber si te plangi ca petreci prea mult timp la servici, afla ca situatia ta nu este chiar atat de nefericita precum pare. Studiile recente arata ca munca nu doar te innobileaza, dar iti si creste speranta de viata.

Dovezi vii ale faptului ca daca muncesti mai mult, traiesti mai mult

In spatele persoanelor de succes, longevive, stau povesti de viata pline de provocari, asemanatoare oamenilor de rand. Diferenta este ca acestea nu sunt doar extrem de motivate si isi doresc sa prospere din toate punctele de vedere, ci si fac toti pasii necesari pentru a-si indeplini obiectivele.  

Iris Apfel este cel mai bun exemplu de longevitate. La varsta de 94 de ani, femeia de afaceri inca reprezinta un simbol fashion. Lunga sa viata continua in mod prosper si activ. Munca nu a impiedicat-o sa traiasca viata pe care si-a dorit-o, ci dimpotriva, a implinit-o din toate punctele de vedere. Sotul ei, Carl Apfel, a decedat in anul 2015, cu o zi inainte de a implini 101 ani.

Studii stiintifice iti pot demonstra de ce munca te poate tine in picioare timp de o viata sau chiar doua. Insa, pentru a intelege cat de importanta este munca in viata ta, uita-te in jur. Iti vei da seama ca munca te poate modela ca si om  si iti poate oferi motivatia de care ai nevoie pentru a trai o viata lunga, sanatoasa si prospera. Persoanele de mai jos sunt doar cateva dintre cele mai bune exemple:

1. Jane Fonda – actrita americana nascuta in 1937 are 78 de ani. Aceasta nu s-a limitat la domeniul cinematografic, ci a devenit de-a lungul vietii un fitness guru, scriitoare, activist politic si model. Cariera acesteia continua si in prezent. Jane Fonda a fost casatorita de trei ori, are trei copii, iar anul acesta a afirmat ca a avut parte de tragedii si este bine de stiut ca se poate supravietui.

2. Alice Munro – scriitoarea canadiana in varsta de 84 de ani, a fost distinsa cu premiul International Man Booker in 2009, a fost casatorita de doua ori si are patru copii. De asemenea, aceasta a castigat premiul Nobel in 2013 si Gilner si Governor General’s Award in 1968, 1978 si 1986. Intr-un interviu oferit publicatiei The New York Times, aceasta afirma in 2013 ca munca nu a impiedicat-o niciodata sa isi creasca copiii sau sa isi ajute sotul.

3. Ernestine Shepherd – cunoscuta ca si detinatoarea recordului mondial pentru cea mai in varsta femeie body builder, Ernestine Shepherd are 80 de ani si este activa in domeniul fitness-ului de 22 de ani. Aceasta s-a nascut in 1936 si a activat ca si model in Baltimore. La varsta de 56 de ani si-a inceput cariera in domeniul bodybuilding-ului, iar in ziua de astazi alearga 80 de km pe zi.

4. Martha Stewart – scriitoare si femeie de afaceri, Martha Stewart are 74 de ani, a fost casatorita o singura data si are o fiica. A scris numeroase carti de succes, a petrecut cinci luni de zile in inchisoare, din cauza unor activitati ilegale la bursa si este fondatoarea companiei Omnimedia. Pentru a obtine succesul de care se bucura astazi impreuna cu familia ei, Martha a muncit chiar si 20 de ore pe zi pentru perioade lungi de timp.

5. Anna Mary Robertson Moses – cu toate ca artista folk cunoscuta si sub numele de Granda Moses nu este la fel de cunoscuta precum Jane Fonda sau Martha Stewart, este una dintre cele mai apreciate femei din lumea artei populare americane, datorita dorintei sale de a munci neincetat. Grandma Moses s-a nascut in 1860 si a decedat in 31 decembrie 1961, la 101 ani. Si-a petrecut anii tineretii muncind in ferma familiei si s-a casatorit cu fermierul Rhomas Moses cu care a avut 10 copii. Numai cinci dintre acestia au supravietuit, insa artista nu s-a dat batuta. La varsta de 78 de ani s-a apucat de pictura si a petrecut urmatorii 25 facand ceea ce ii placea cel mai mult.

 

Stiinta din spatele longevivilor carora le place sa munceasca

Subiectul pensionarii a fost dezbatut in numeroase randuri. Unele persoane considera ca munca ar trebui sa faca parte din viata cat mai mult timp, in timp ce altele ar vrea sa se pensioneze mai devreme,  pentru a se putea relaxa.

Insa, este important sa stii ca atunci cand muncesti si ai activitati productive, creierul tau functioneaza mai bine, este activ si iti permite sa ramai o persoana dinamica, creativa si plina de viata. Atunci cand incetezi sa fii productiva, atat creierul, cat si organismul, devin pasive, se plafoneaza si au o activitate limitata.

In aceasta discutie intervine si domeniul in care muncesti, intrucat este aproape imposibil sa lucrezi pana la o varste inaintata intr-un mediu neplacut, care te dezgusta sau nu ti se potriveste. De aceea, psihologii, filosofii si medicii insista pe ideea ca fiecare persoana ar trebui sa isi descopere talentele, hobby-urile si placerile pentru a gasi medii de lucru potrivite.  

Howard S. Friedman de la Universitatea din California este cercetatorul care a demonstrat ipoteza longevitatii. Acesta a realizat mai multe studii referitoare la factorii care influenteaza speranta de viata a unei persoane.

In 1920, un profesor de la Stanford a recrutat 1528 de copii a caror viata a urmarit-o pentru mai mult de 20 de ani. Acesta a decedat in 1956, iar studiul a fost reluat de catre Friedman dupa mai bine de 30 de ani. Copiii selectati pentru studiu aveau un nivel de inteligenta ridicat, insa au avut parcursuri diferite in viata.

Majoritatea participantilor de sex masculin au luptat in cel de-al Doilea Razboi Mondial, iar multi dintre ei au fost raniti grav in timpul acestuia. Dupa decesul celor mai multi dintre ei, Friedman a colectat dovezi ale cauzelor mortii tuturor participantilor la studiu, reusind sa inteleaga care au fost factorii care le-au cauzat decesul, dar si stilul de viata mai mult sau mai putin calitativ.

Astfel, Friedman a aflat ca cele mai importante elemente in cresterea longevitatii erau relatiile stabile, munca si comportamentul responsabil. Persoanele mai impulsive care isi doreau sa „traiasca din plin”, au fost ranite primele in timpul razboiul si au avut vieti mai scurte. Cei cu personalitati mai responsabile au avut vieti mult diferite fata de cei mai iresponsabili, iar munca a jucat un rol important in crearea unei stabilitati. In ceea ce priveste relatiile de cuplu, longevitatea femeilor nu a fost afectata de divorturi, insa barbatii divortati au trait mult mai putin.  

 

Munca te mentine pe linia de plutire

Atat Terman, cat si Friedman, au ajuns la concluzia ca o viata plina de realizari, fie ele profesionale, fie in cadrul familiei sau a societatii, care necesita activitate intensa, conduce la cresterea longevitatii si a calitatii vietii.

Acestia nu au fost singurii cercetatori care au studiat acest subiect. Gabriel H. Sahlgren, director in cercetare la Centrul de Reformare a Pietei in Educatie (Centre for Market Reform of Education), informeaza ca 70% dintre persoanele intre 60 si 64 de ani sunt inactive pe teritoriul Uniunii Europene.  Totodata, acesta spune ca in ultimii 50 de ani, participarea la piata muncii a persoanelor mai in varsta a scazut considerabil.

In zilele noastre, media de viata a crescut foarte mult datorita accesului la informatie, la sistemul de sanatate, la educatie si la initiative sportive. De asemenea, dezvoltarea pietei muncii a contribuit la aceasta crestere. Cu toate acestea, multi dintre romani se considera persoane in varsta atunci cand implinesc 50 de ani. Desi o persoana care atinge acest prag trebuie, cu siguranta, sa isi ia masuri de preventie in ceea ce priveste starea sa de sanatate, aceasta este considerata tanara.

Specialistii sustin ca in prezenta unei atitudini pozitive si a unei vieti active, o persoana in varsta poate face tot ce face una tanara. In ciuda faptului ca procesul de imbatranire este mai accelerat, o persoana in varsta poate invata lucruri noi la fel ca tinerii, poate face sport, poate munci si poate calatori la fel de bine. Alimentatia corecta, sportul si consultul medical anual pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.

In ceea ce priveste pensionarea, profesorul Gabriel H. Sahlgren arata ca aceasta creste riscul de depresie cu 40%, probabilitatea de imbonavire cu 60% si scade probabilitatea ca o persoana sa se auto-declare sanatoasa cu pana la 40%.

Asadar, daca vrei sa ai o viata activa, o activitate cerebrala bogata si o calitatea a vietii net superioara, trebuie sa muncesti mult si responsabil, pastrandu-ti creierul in cea mai buna forma. Pana la urma, durata vietii tale nu depinde numai de consumul tau de broccoli sau de fibre, ci si de modul in care te mentii activa.

 

 

 

 

 


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Revista GRATUITA
67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul".

Clic aici si spune parerea ta!

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Revista GRATUITA
67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



Revista GRATUITA
67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "67 de trucuri care va ajuta sa preveniti stresul".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice