Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Marea bogatie neglijata a Romaniei

de la 09 Iun. 2016 Exclusiv
Marea bogatie neglijata a Romaniei Prin 1990, strainii sositi in Romania descopereau aici un produs complet necunoscut pentru ei, de o savoare divina: rosiile taranesti "cu pamant pe ele" si cu "gust de gradina", complet diferite de rosiile fade si cauciucate pe care le gaseau in supermarket-urile lor occidentale.
Tags: cultivarea rosiilorsoiuri de legumesoiuri traditionalebanca de gene suceava

Din pacate, rosiile acelea divine au cam disparut. Astazi, chiar daca mergi in piata si iei "de la tarani", e foarte posibil sa te procopsesti cu aceeasi marfa cauciucata care se comercializeaza in Occident. Si asta pentru ca semintele romanesti traditionale au fost inlocuite, in special dupa aderarea la UE in 2007, cu seminte standard, ieftine si foarte productive, provenite de la marile companii agricole care fac jocurile la nivel mondial.

Rosia inima de bou, usturoiul de Copalau, cartoful albastru de Bucovina, fasolea uriasa… Exista o multime de soiuri si varietati traditionale de legume si cereale pe care taranii nostri le-au cultivat de sute de ani si care astazi nu se mai intalnesc decat foarte rar pe campurile tarii. Iar prin pietele orasenesti, nici atat.

Legumele romanesti, traditionale, au fost inlocuite cu legume de import si la fel s-a intamplat si pe piata semintelor de porumb, grau, secara, mazare, bob etc., unde soiurile autohtone au ramas doar in amintirea producatorilor.

Si partea cu adevarat deranjanta este ca mancam tot felul de prostii moderne fara gust in conditiile in care inca mai putem avea acces la soiurile traditionale romanesti. Da, semintele acestor soiuri n-au disparut de tot si pot fi inca reintroduse in cultura, revitalizandu-se astfel o mostenire pe care ne-au lasat-o batranii nostri - legume sanatoase, gustoase, cu parfum de copilarie.

Iar meritul pentru faptul ca aceste seminte n-au disparut si sunt inca disponibile ii revine unei… banci: Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, pe scurt Banca de Gene, in fapt un institut de cercetare care gazduieste colectia strategica a Romaniei de seminte pentru culturi.

O Arca a lui Noe moderna

Daca, prin absurd, un cataclism major ar distruge toate culturile agricole ale tarii, Banca de Gene din Suceava ar juca rolul de Arca lui Noe. Aici sunt depozitate in conditii speciale mii de varietati de seminte autohtone dintr-un numar de 350 de specii – cartofi, ceapa, rosii, usturoi, fasole, morcovi, grau, porumb etc. – un adevarat tezaur romanesc ce pastreaza trasaturi genetice ancestrale pe care soiurile moderne le-au pierdut.

Vorbim despre un fond genetic propriu, perfect adaptat la conditiile de mediu din Romania, a carui importanta devine evidenta daca ne gandim ca semintele acestea sunt practic unice. Daca ele ar fi pierdute, ar fi pierdute pentru totdeauna. Pur si simplu n-ar mai putea fi aduse de altundeva.

Din acest motiv pastrarea lor se face in conditii extrem de sigure, cam cum vedem prin filmele americane – in pungute sigilate captusite cu folie de aluminiu, depozitate in celule de conservare intr-un mediu de ger uscat (-20 de grade Celsius, o umiditate a aerului de 5%) – astfel incat raman viabile si dupa 50-100 de ani, fara sa li se diminueze capacitatea de germinare. Dar, pana sa ajunga aici, semintele parcurg un drum lung.

De unde provin semintele
gazduite de Banca de Gene?


Principala metoda prin care Banca de Gene isi imbogateste tezaurul de seminte este prin „expeditiile de colectare” pe care specialistii institutiei le fac prin tara. Seminte traditionale se gasesc in special prin satele izolate din Apuseni si Bucovina care nu au fost afectate de colectivizare si unde taranii au continuat sa lucreze pamantul folosind tehnici arhaice.

Aici sunt batrani care si-au pastrat de la an la an seminte pentru anul agricol urmator, seminte care nu au trecut printr-un proces stiintific de ameliorare si care, pentru specialistii Bancii de Gene, sunt aur curat.

Ele sunt aduse la institut unde parcurg mai multe etape. Mai intai sunt multiplicate pana cand numarul lor ajunge la dimensiunea standard a unei probe (5.000-10.000 de bucati), apoi sunt supuse unei verificari in urma careia raman doar exemplarele foarte sanatoase. Dupa care urmeaza uscarea – un proces lent, neagresiv, care are loc la o temperatura de 10-15 grade si care este extrem de important pentru sanatatea semintelor si pentru longevitatea lor.

De-abia dupa aceste etape semintele ajung in celulele de conservare, la minus 20 de grade, formand asa-numita „colectie strategica”, la care nu prea se mai umbla. Mai exista insa si o „colectie de lucru”, formata din acelasi tip de seminte, care au fost si ele supuse procesului de mai sus, doar ca acestea sunt pastrate la o temperatura de +4 grade Celsius si sunt folosite pentru a monitoriza degradarea in timp a semintelor din inventarul Bancii.

Concret, asta inseamna ca periodic se iau mostre din aceasta colectie de lucru, se pun la germinat si se urmareste ce se intampla. Daca procentul celor care raman neincoltite este prea mare, inseamna ca proba respectiva are o problema si, ca urmare, trebuie inlocuita.

In total, Banca de Gene
gazduieste in jur de 18.000 de probe


E un numar foarte mic, daca facem comparatia cu bancile de gene ale altor tari: SUA - 509.000 de probe, China – 391.000, India – 366.000, Rusia – 322.000. Explicatia este ca bancile din strainatate depoziteaza, pe langa varietatile locale, si seminte noi create de institutele de cercetare din tarile respective, asupra carora exista drepturi de proprietate intelectuala.

In cazul Romaniei, Institutele de Cercetari Agricole nu si-au depozitat in Banca de Gene din Suceava o „copie” a soiurilor create sau a verigilor intermediare din procesul de obtinere a unor soiuri noi. In plus, in ultimii 25 de ani s-au si pierdut multe specii vegetale datorita faptului ca nu au mai fost cultivate – inul, de exemplu, sau diverse tipuri si populatii locale de porumb, cartofi, fasole.

Dar chiar si asa, la Banca de Gene exista o adevarata bogatie si important este ca aceasta bogatie poate fi valorificata prin reintroducerea in cultura a semintelor existente aici. Da, varietatile traditionale, care se cultivau pe vremuri, pot fi aduse din nou la viata, fie si numai la nivel mic, in gradinile individuale ale celor pasionati de produse savuroase si 100% sanatoase.

In acest sens, angajatii Bancii au initiat o campanie prin care si-au propus sa ofere gratuit doritorilor seminte ale unor legume traditionale, cum se cultivau in urma cu 50-60 de ani. Oferta este insa limitata la cantitati mici, de 25 seminte, si aceasta deoarece probele din colectii cuprind numai 10.000 de seminte si sunt destinate studiilor stiintifice sau pentru reintroducere in cultura, in caz de calamitate sau razboi.


Sursa foto: plus.google.com


Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.25 din 5 - 6 voturi.
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

Aboneaza-te la Revista Gratuita Sanatatesistaredebine.ro si primeste ultimele noutati pe email.

Iti oferim CADOU Raportul Special Gratuit "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".


x


Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

Comentarii

2 comentarii
Clic aici si spune parerea ta!
redactia 2016-06-13 09:43:19
@ion despina
Contactati direct Banca de Gene Suceava: http://www.svgenebank.ro/distribution_ro.asp
ion despina 2016-06-11 08:57:25
Am dori sa cunoastem zonele exacte unde se mai cultiva vechile noaste legume si contacte de unde am putea achizitiona semintele necesare,cel putin pentru rosii,ceapa varza,usturoi,castraveti si altele..
Va multumim,
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie

CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice

Recomandari editori



Cele mai citite stiri



Ultimele comentarii



0
Revista GRATUITA
5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie
CADOU Special pentru cititorii nostri

Un Raport Special de exceptie: "5 retete delicioase si sanatoase pentru un plus de energie".

Adauga mai jos adresa ta de email.
Vei primi Revista Gratuita si noutati zilnice